Peiling naar discriminatie van meisjes

Discriminatie tegen meisjes is dagelijkse realiteit in België, zo blijkt uit een peiling van Plan International België naar aanleiding van wereldmeisjesdag. De recente peiling bij bijna 500 meisjes en jongens naar hun ervaringen met discriminatie op basis van geslacht toonde aan dat er in België nog geen sprake is van gendergelijkheid. Tegelijk kwam naar boven dat jongeren er actief iets aan willen doen. Download hier het rapport.

Vooral meisjes krijgen te maken met intimidatie op straat, daar zijn jongens en meisjes het over eens. Een op de vier meisjes wordt “vaak” of “zeer vaak” nagefloten of nageroepen. Bijna een op de zeven meisjes zegt zelfs “vaak” of “zeer vaak” te worden geconfronteerd met ongewenste aanrakingen op openbare plaatsen.

Alleen uitgaan ’s avonds is geen optie voor twee op de drie meisjes. Bij jongens is dat voor een op de drie het geval. Bij de bevraagde jongeren geeft overigens 86 procent aan dat meisjes vaker de was doen en strijken. Huishoudelijke taken worden dus nog niet gelijk verdeeld.

Ook de studiekeuze verschilt: 14 procent van de jongens en 22 procent van de meisjes ervaart tijdens de schoolloopbaan druk om een bepaalde richting te kiezen omdat ze een jongen of een meisje zijn.

Meisjes zijn zich bovendien meer bewust van discriminatie van meisjes op de arbeidsmarkt dan jongens. Een op de zes jongens zet deze vorm van discriminatie in zijn top drie, bij meisjes is dit een op de drie.